W miarę dojrzewania strąki roślin strączkowych tracą zielony kolor i zasychają, a znajdujące się wewnątrz nich nasiona rosną i twardnieją. Kiedy strąki są dojrzałe, łatwo pękają.


W miarę dojrzewania strąki roślin strączkowych tracą zielony kolor i zasychają, a znajdujące się wewnątrz nich nasiona rosną i twardnieją. Kiedy strąki są dojrzałe, łatwo pękają.

Wpisy z kategorii Lato
Choroby roślin wywoływane są najczęściej przez grzyby, bakterie lub wirusy. Ich objawy mogą być bardzo różnorodne: zahamowanie wzrostu i rozwoju, przebarwienia, deformacje, wyrośla, naloty, zasychanie roślin. Choroby są poważnym problemem, częściowo mogą go zmniejszyć działania profilaktyczne: stosowanie zdrowego materiału siewnego, odpowiednie nawożenie, uprawa odmian odpornych lub tolerancyjnych, zwalczanie mszyc, które przenoszą wirusy. Jeśli nie ma […]
W łanie rośliny uprawnej mogą występować też inne gatunki roślin. Zwalcza się je tylko w przypadku znacznej szkodliwości. Można stosować pielenie mechaniczne, na przykład bronowanie czy obsypywanie, które dodatkowo spulchnia glebę. Czasem bywają też konieczne zabiegi chemiczne. Środki do zwalczania chwastów nazywamy herbicydami. Jeśli są stosowane w uprawach, muszą być selektywne, czyli niszczyć tylko chwasty, […]
Rośliny mogą być atakowane przez różnego rodzaju szkodniki, najczęściej owady i pajęczaki. Prowadzi to do zmniejszenia plonu i obniżenia jego jakości. Są różne metody ochrony roślin przed szkodnikami, tylko w ostateczności stosuje się zwalczanie chemiczne. W nowoczesnym rolnictwie bazuje się na wzmocnieniu naturalnych procesów, które zapobiegają nadmiernemu rozwojowi szkodników. Generuj PDF 📄
W Polsce uprawia się głównie ozimą formę rzepaku. Wysiewa się go wcześnie, już w sierpniu. By rzepak dobrze przezimował, musi jesienią osiągnąć odpowiedni stopień rozwoju: wykształcić ok. 10–12 liści i wystarczająco grubą szyjkę korzeniową. Nie powinien jednak być przerośnięty, bo to zmniejsza jego odporność na trudne, zimowe warunki. Generuj PDF 📄
Rośliny do wzrostu i rozwoju potrzebują azotu. Zwykle czerpią go z gleby. Bakterie symbiotyczne, żyjące w brodawkach na korzeniach roślin bobowatych, potrafią wykorzystywać azot z powietrza (nazywamy to wiązaniem azotu). Udostępniają związki azotowe swojemu roślinnemu gospodarzowi, uniezależniając go od glebowych zasobów azotu. Dzięki temu rośliny bobowate nie wymagają nawożenia azotem, a dodatkowo wzbogacają glebę w […]
Kwiaty roślin bobowatych (=strączkowych, =motylkowatych) mają charakterystyczną budowę. Korona składa się z pięciu płatków. Największy jest zlokalizowany na górze, nazywamy go żagielkiem. Dwa mniejsze (nazywane skrzydełkami lub wiosełkami) umieszczone są po bokach, a dwa dolne są zwykle zrośnięte i tworzą tak zwaną łódeczkę. W łódeczce ukryte są pręciki (10) i słupek, wysuwają się z niej […]
W miarę dojrzewania strąki roślin strączkowych tracą zielony kolor i zasychają, a znajdujące się wewnątrz nich nasiona rosną i twardnieją. Kiedy strąki są dojrzałe, łatwo pękają. Generuj PDF 📄
Chmiel uprawia się, by uzyskać lupulinę. Jest ona używana m.in. w produkcji piwa, nadaje mu charakterystyczny aromat i gorzkawy smak oraz działa konserwująco. Lupulina powstaje w kwiatostanach żeńskich chmielu, nazywanych szyszkami. Ma postać malutkich, żółtych, lepkich granulek. Generuj PDF 📄
Tytoń uprawia się, by uzyskać liście. Jednak na plantacjach, na których produkuje się nasiona tytoniu do siewu, najważniejsze są kwiaty i owoce. Kwiaty są jasnoróżowe, rurkowate, na górze rozchylone w pięciopłatkową gwiazdę. Generuj PDF 📄
Zboże zbiera się najczęściej kombajnem. Ścina on rośliny, wymłaca ziarno, a resztki wyrzuca. Ziarno jest gromadzone w zbiorniku kombajnu lub od razu przesypywane na przyczepy transportowe. Jeśli słoma ma być przyorana, zostaje pocięta i równomiernie rozrzucona, natomiast jeśli ma być zebrana, jest usypywana za kombajnem w płaski wał. Do zbioru słomy służą m.in. prasy belujące. […]