Dojrzewanie roślin strączkowych
W miarę dojrzewania strąki roślin strączkowych tracą zielony kolor i zasychają, a znajdujące się wewnątrz nich nasiona rosną i twardnieją. Kiedy strąki są dojrzałe, łatwo pękają.
Lupulina z szyszek chmielu
Chmiel uprawia się, by uzyskać lupulinę. Jest ona używana m.in. w produkcji piwa, nadaje mu charakterystyczny aromat i gorzkawy smak oraz działa konserwująco. Lupulina powstaje w kwiatostanach żeńskich chmielu, nazywanych szyszkami. Ma postać malutkich, żółtych,...
Kwitnienie tytoniu
Tytoń uprawia się, by uzyskać liście, jego kwiaty nie są więc rolnikom potrzebne. Tylko na plantacjach, na których produkuje się nasiona do siewu, nie usuwa się kwiatostanów. Kwiaty są jasnoróżowe, rurkowate, na górze rozchylone w pięciopłatkową...
Żniwa (zbiór zbóż)
Zboże zbiera się najczęściej kombajnem. Ścina on rośliny, wymłaca ziarno, a resztki wyrzuca. Ziarno jest gromadzone w zbiorniku kombajnu lub od razu przesypywane na przyczepy transportowe. Jeśli słoma ma być przyorana, zostaje pocięta i równomiernie rozrzucona,...
Rozpoznawanie gatunków zbóż w czasie dojrzewania
Owies wytwarza wiechę, więc łatwo go rozpoznać. Inne gatunki zbóż można rozróżnić po budowie kłosa. W opisie kłosów pojawiają się różne określenia: Kłoski to fragmenty, na jakie łatwo rozdziela się kłos. Kłoski są w nim osadzone na wspólnej osadce kłosowej. Łuski...
Owoce ziemniaka
Z kwiatów ziemniaka wykształcają się owoce. Są to wielonasienne jagody, podobne trochę do małych pomidorków. Początkowo są zielone, później mogą lekko żółknąć. Jagody ziemniaka są trujące.
Kwitnienie kukurydzy
Kukurydza wytwarza na jednej roślinie dwa rodzaje kwiatostanów: kwiatostan męski w formie wiechy na wierzchołku i kwiatostany żeńskie w postaci kolb na krótkich pędach bocznych (nazywanych osadkami kolbowymi) wyrastających z kolanek łodygi. Kwiatostany męskie są na...
Dojrzewanie pszenicy
Z kwiatków pszenicy wykształcają się owoce, tak zwane ziarniaki. Początkowo są delikatne, zielonkawe i miękkie, w miarę dojrzewania wypełniają się składnikami zapasowymi, twardnieją i uzyskują beżową lub jasnobrązową barwę.
Dojrzewanie pszenicy
W kłosach pszenicy wykształcają się owoce, tak zwane ziarniaki. Początkowo są zielonkawe i miękkie, ale z czasem wypełniają się składnikami zapasowymi, twardnieją i zmieniają kolor na beżowy lub jasnobrązowy. Na polu widać, jak w miarę dojrzewania rośliny żółkną i...
Tworzenie bulw przez rośliny ziemniaka
Jeszcze zanim roślina ziemniaka zakwitnie, zaczyna wytwarzać w glebie nowe bulwy. Powstają one na końcach odgałęzień wyrastających na podziemnych częściach łodyg. W przypadku bardzo wczesnych i wczesnych odmian ziemniaka w uprawie polowej już na przełomie czerwca i...