Choroby roślin
Choroby roślin wywoływane są najczęściej przez grzyby, bakterie lub wirusy. Ich objawy mogą być bardzo różnorodne: zahamowanie wzrostu i rozwoju, przebarwienia, deformacje, wyrośla, naloty, zasychanie roślin. Choroby są poważnym problemem, częściowo mogą go zmniejszyć...
Kontrola zachwaszczenia
W łanie rośliny uprawnej mogą występować też inne gatunki roślin. Zwalcza się je tylko w przypadku znacznej szkodliwości. Można stosować pielenie mechaniczne, na przykład bronowanie czy obsypywanie, które dodatkowo spulchnia glebę. Czasem bywają też konieczne zabiegi...
Ochrona roślin przed szkodnikami
Rośliny mogą być atakowane przez różnego rodzaju szkodniki, najczęściej owady i pajęczaki. Prowadzi to do zmniejszenia plonu i obniżenia jego jakości. Są różne metody ochrony roślin przed szkodnikami, tylko w ostateczności stosuje się zwalczanie chemiczne. W...
Wschody i początkowy rozwój rzepaku ozimego
W Polsce uprawia się głównie ozimą formę rzepaku. Wysiewa się go wcześnie, już w sierpniu. By rzepak dobrze przezimował, musi jesienią osiągnąć odpowiedni stopień rozwoju: wykształcić ok. 10–12 liści i wystarczająco grubą szyjkę korzeniową. Nie powinien jednak być...
Wiązanie azotu z powietrza
Rośliny do wzrostu i rozwoju potrzebują azotu. Zwykle czerpią go z gleby. Bakterie symbiotyczne, żyjące w brodawkach na korzeniach roślin bobowatych, potrafią wykorzystywać azot z powietrza (nazywamy to wiązaniem azotu). Udostępniają związki azotowe swojemu roślinnemu...
Budowa kwiatu roślin bobowatych
Kwiaty roślin bobowatych (=strączkowych, =motylkowatych) mają charakterystyczną budowę. Korona składa się z pięciu płatków. Największy jest zlokalizowany na górze, nazywamy go żagielkiem. Dwa mniejsze (nazywane skrzydełkami lub wiosełkami) umieszczone są po bokach, a...
Dojrzewanie roślin strączkowych
W miarę dojrzewania strąki roślin strączkowych tracą zielony kolor i zasychają, a znajdujące się wewnątrz nich nasiona rosną i twardnieją. Kiedy strąki są dojrzałe, łatwo pękają.
Lupulina z szyszek chmielu
Chmiel uprawia się, by uzyskać lupulinę. Jest ona używana m.in. w produkcji piwa, nadaje mu charakterystyczny aromat i gorzkawy smak oraz działa konserwująco. Lupulina powstaje w kwiatostanach żeńskich chmielu, nazywanych szyszkami. Ma postać malutkich, żółtych,...
Kwitnienie tytoniu
Tytoń uprawia się, by uzyskać liście. Jednak na plantacjach, na których produkuje się nasiona tytoniu do siewu, najważniejsze są kwiaty i owoce. Kwiaty są jasnoróżowe, rurkowate, na górze rozchylone w pięciopłatkową gwiazdę.
Żniwa (zbiór zbóż)
Zboże zbiera się najczęściej kombajnem. Ścina on rośliny, wymłaca ziarno, a resztki wyrzuca. Ziarno jest gromadzone w zbiorniku kombajnu lub od razu przesypywane na przyczepy transportowe. Jeśli słoma ma być przyorana, zostaje pocięta i równomiernie rozrzucona,...









