Sadzenie ziemniaków
Ziemniaków się nie sieje, tylko wysadza ich bulwy. Młode rośliny wyrastają z tzw. oczek. W czasie wzrostu ziemniaki się kilkakrotnie obredla, czyli obsypuje ziemią. Zabieg ten niszczy chwasty, zwiększa plon i ułatwia zbiór.
Naprowadzanie pędów chmielu na przewodniki
Chmiel jest rośliną wieloletnią. Sadzi się go raz, a później użytkuje nawet przez 20 lat. Chmiel uprawia się na specjalnych konstrukcjach nazywanych chmielnikami. Co roku wiosną roślina wytwarza z trwałej karpy nowe, płożące się pędy. Najdorodniejsze z nich...
Łuszczyny rzepaku
Owocem rzepaku jest łuszczyna. Powstaje ze słupka kwiatu. Początkowo, kiedy opadną płatki, wygląda jak krótka pałeczka. W miarę rozwoju wydłuża się, grubieje i wypełnia nasionami.
Wschody roślin jarych
Pola roślin jarych zaczynają się zielenić i można już poznać, co zostało na nich posiane. Zboża początkowo rozwijają tylko liście, u innych roślin, na przykład u bobiku, można też zobaczyć łodyżkę.
Kiełkowanie nasion
Jeśli gleba jest wystarczająco wilgotna i ciepła, posiane nasiona zaczynają kiełkować. Najpierw pokazują sie korzonki, później zawiązek części nadziemnej. Procesy te zachodzą w glebie, więc początkowo na polu ich nie widać.
Wiosenne siewy
Wiosna to czas siewów roślin jarych. Nasiona muszą trafić do odpowiednio przygotowanej gleby. Powinna je ona dokładnie otulać, nie może być zbyt zbita ani zbyt pulchna. Nasiona muszą być od siebie odpowiednio oddalone, by rośliny nie wyrosły za gęsto. Oczywiście,...
Wiosenna uprawa gleby
Po zimie gleba na odkrytych polach jest ubita, zaskorupiona, zbrylona, miejscami nadmiernie uwilgotniona lub przesuszona, czasem nawet udeptana czy rozkopana przez zwierzynę. Przed siewami takie pola trzeba uporządkować: wyrównać ich powierzchnię, spulchnić glebę,...
Hektar
Powierzchnię pól uprawnych podaje się najczęściej w hektarach (w skrócie „ha”). Jeden hektar to 10 tysięcy metrów kwadratowych. Jest to o blisko połowę więcej niż powierzchnia standardowego boiska piłkarskiego (ok. 7000 m2). Oczywiście pola uprawne mają różną wielkość...
Rośliny rolnicze
W Polsce na polach uprawia się różne rośliny. Największą powierzchnię zajmują zboża (pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies, kukurydza). Duże znaczenie mają też: rzepak, rośliny strączkowe (np. łubiny, groch, bobik, soja), burak cukrowy, ziemniak i rośliny...




