Do roślinnej produkcji polowej konieczna jest gleba. Gleba stanowi złożony system cząstek mineralnych, organicznych i żywych organizmów. Gleby nie można sobie zrobić, jej powstanie wymaga długiego czasu na wykształcenie się trwałego, samoregulującego się układu wzajemnych zależności między elementami składowymi. Natomiast łatwo trwale zaburzyć funkcjonowanie gleby, wystarczy doprowadzić do jej skażenia czy wyjałowienia.
Właściwości gleb zależą od skały macierzystej, czyli podłoża, z którego się wykształciły, i procesów, które doprowadziły do ich powstania. W Polsce pokrywa glebowa jest zróżnicowana pod względem budowy, odczynu, zasobności w składniki pokarmowe i wodę. Przeważają gleby niej żyzne, wymagające wielu zabiegów, by rośliny na nich uprawiane dobrze plonowały. Dla rolników gleba to majątek i warunek funkcjonowania, dlatego dbają o nią i chronią przed różnego rodzaju zagrożeniami.
