Kiełkowanie nasion
Jeżeli posiane nasiona mają w glebie odpowiednie warunki (wilgoć, temperatura), rozpoczyna się kiełkowanie. Najpierw z nasienia wyrastają korzonki, później część pędowa rośliny. Na polu początkowo tych zmian nie widać, bo nasiona są przykryte warstwą gleby. ...
Wiosenne siewy
Wiosna to czas siewów roślin jarych – zbóż, kukurydzy, buraka cukrowego, roślin strączkowych. Każdy gatunek ma określoną optymalną głębokość siewu i odległość między wysianymi nasionami. Wartości te uzależnione są też od jakości gleby. Do wysiewu roślin służą...
Kwitnienie rzepaku ozimego
Kwiat rzepaku zbudowany jest ze słupka, sześciu pręcików, czterech płatków korony i czterech działek kielicha. W głębi kwiatu znajdują się nektarniki. Kwiaty wchodzą w skład groniastych kwiatostanów. Najwcześniej zaczynają zakwitać kwiatki w kwiatostanie...
Pąkowanie rzepaku
Wiosna w tym roku jest bardzo ciepła, dlatego rzepak ozimy szybko się rozwija. Na polach widać na tle szarozielonych liści jaśniejsze pędy główne. Na ich szczycie i na końcach rozgałęzień bocznych formują się kwiatostany. Na razie rzepak jest w fazie pąkowania, ale...
Wiosenna uprawa gleby
Gleba pól, które przez zimę nie były pokryte roślinami uprawnymi, jest zwykle zbita, zbrylona, zaskorupiona i nierówna. Wiosną trzeba ją spulchnić, co przyspiesza jej ogrzewanie i zapobiega nadmiernemu parowaniu wody. Powierzchnię pól przed siewami należy dokładnie...
Hektar
Powierzchnię pól uprawnych podaje się najczęściej w hektarach (w skrócie „ha”). Jeden hektar to 10 tysięcy metrów kwadratowych. Jest to o blisko połowę więcej niż powierzchnia standardowego boiska piłkarskiego (ok. 7000 m2). Gdyby pole o powierzchni jednego hektara...
Rośliny rolnicze
W Polsce na polach uprawia się różne rośliny. Największą powierzchnię zajmują zboża (pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies, kukurydza). Duże znaczenie mają też: rzepak, rośliny strączkowe (np. łubiny, groch, bobik, soja), burak cukrowy, ziemniak i rośliny...