Wiosna

MŁODZIEŻ

Kiełkowanie nasion

Jeżeli posiane nasiona mają w glebie odpowiednie warunki (wilgoć, temperatura), rozpoczyna się kiełkowanie. Najpierw z nasienia wyrastają korzonki, później część pędowa rośliny. Na polu początkowo tych zmian nie widać, bo nasiona są przykryte warstwą gleby.  ...

Wiosenne siewy

Wiosna to czas siewów roślin jarych – zbóż, kukurydzy, buraka cukrowego, roślin strączkowych. Każdy gatunek ma określoną optymalną głębokość siewu i odległość między wysianymi nasionami. Wartości te uzależnione są też od jakości gleby. Do wysiewu roślin służą...

Kwitnienie rzepaku ozimego

Kwitnienie rzepaku ozimego

Kwiat rzepaku zbudowany jest ze słupka, sześciu pręcików, czterech płatków korony i czterech działek kielicha. W głębi kwiatu znajdują się nektarniki. Kwiaty wchodzą w skład groniastych kwiatostanów. Najwcześniej zaczynają zakwitać kwiatki w kwiatostanie...

Pąkowanie rzepaku

Pąkowanie rzepaku

Wiosna w tym roku jest bardzo ciepła, dlatego rzepak ozimy szybko się rozwija. Na polach widać na tle szarozielonych liści jaśniejsze pędy główne. Na ich szczycie i na końcach rozgałęzień bocznych formują się kwiatostany. Na razie rzepak jest w fazie pąkowania, ale...

Wiosenna uprawa gleby

Wiosenna uprawa gleby

Gleba pól, które przez zimę nie były pokryte roślinami uprawnymi, jest zwykle zbita, zbrylona, zaskorupiona i nierówna. Wiosną trzeba ją spulchnić, co przyspiesza jej ogrzewanie i zapobiega nadmiernemu parowaniu wody. Powierzchnię pól przed siewami należy dokładnie...

Hektar

Powierzchnię pól uprawnych podaje się najczęściej w hektarach (w skrócie „ha”). Jeden hektar to 10 tysięcy metrów kwadratowych. Jest to o blisko połowę więcej niż powierzchnia standardowego boiska piłkarskiego (ok. 7000 m2). Gdyby pole o powierzchni jednego hektara...

Rośliny rolnicze

Rośliny rolnicze

W Polsce na polach uprawia się różne rośliny. Największą powierzchnię zajmują zboża (pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies, kukurydza). Duże znaczenie mają też: rzepak, rośliny strączkowe (np. łubiny, groch, bobik, soja), burak cukrowy, ziemniak i rośliny...

Skip to content