Rozróżnienie gatunków zbóż na polu, zanim rośliny są zielone, nie jest łatwe, bo wysiewanych jest wiele bardzo zróżnicowanych odmian. Na przykład pszenica może mieć kłosy zarówno ościste, jak i bezostne, jęczmień najczęściej ma długie ości, ale są też odmiany ich pozbawione. Trudno również odróżnić pszenżyto od pszenicy, bo oba gatunki mają wiele cech wspólnych.
- Najłatwiej rozpoznać owies, ponieważ wykształca wiechy, nie kłosy.
- Pszenica ma najczęściej stojące, wałeczkowate kłosy. W czasie kwitnienia spomiędzy plewek lekko wysuwają się żółte lub białe pylniki.
- Źdźbła żyta są zwykle wysokie, a dokłosie cienkie, dlatego kłosy lekko się pochylają, nie trzymają się sztywno do góry. Młode kłosy są płaskie, w czasie kwitnienia są na nich wyraźnie widoczne długie pylniki.
- Kłosy jęczmienia mają najczęściej charakterystyczne, długie i cienkie ości. Zanim rośliny są zielone, a ości miękkie, podczas wiatru łan jęczmienia wygląda z daleka jak falująca, zielona woda.