Buraki osiągają dojrzałość do zbioru jesienią. Korzenie spichrzowe są wtedy duże, wystają ponad ziemię, ale liście są jeszcze zielone. Buraki trzeba delikatnie wykopać z ziemi i odciąć ich górną część na odpowiedniej wysokości (to tak zwane ogławianie). Na dużych polach zbiór buraków przeprowadza się kombajnowo. Kombajn wyoruje buraki, ogławia je i wstępnie oczyszcza z ziemi. Zebrane buraki gromadzone są w wysokich pryzmach na brzegach pól, gdzie oczekują na przewiezienie do cukrowni. Do ich ładowania na przyczepy transportowe wykorzystuje się specjalne przenośniki, które dodatkowo doczyszczają buraki.
Orzeszki chmielu
Owocem chmielu jest orzeszek. W chmielnikach produkcyjnych dąży się do ograniczenia wytwarzania orzeszków, bo psują one smak i trwałość piwa. Natomiast w szyszkach dzikiego chmielu łatwo je znaleźć. Orzeszki chmielu są małe, jasne, najczęściej oblepione lupuliną. Dojrzała szyszka rozpada się na pojedyncze łuski. Są one ukształtowane tak, że orzeszek znajduje się w małej kieszonce u […]