Ostatnia zima była łagodna i oziminy nie wymarzły. Rośliny szybko wznowiły wegetację i pola pokryły się soczystą zielenią. Łodygi rzepaku zaczynają się wydłużać, na wierzchołkach widać już ukryte wśród liści zawiązki kwiatostanów. Zboża są już rozkrzewione, czyli wykształciły po kilka pędów na jednej roślinie. Zimą ich liście były rozłożone blisko ziemi, teraz są wyprostowane i rosną ku górze.
Kiełkowanie i wschody roślin strączkowych
Rośliny strączkowe o liściach trójlistkowych (np. soja) lub dłoniastozłożonych (łubiny) w czasie wschodów wyciągają liścienie nad powierzchnię gleby (wydłuża się część podliścieniowa). Liścienie zielenieją i prowadzą fotosyntezę. W przypadku roślin strączkowych o liściach parzysto pierzastozłożonych (groch, wyka, bobik) liścienie pozostają w glebie, bo wydłuża się część nadliścieniowa. Liścienie są źródłem składników pokarmowych dla siewki, ale […]